Bu web sitesinde, sizi başkalarından ayırt etmek üzere çerezler kullanılmaktadır.
Bu, size iyi bir kullanıcı deneyimi sunmamıza yardımcı olurken aynı zamanda bize web sitemizi geliştirme olanağı sağlar. Daha fazla bilgi...

Pasion for Automation

Profesyonel, Rekabetçi, Yetkin Hizmet Her proses ihtiyacını sağlayan alternatif ürünler, alternatif çözümler..
home abortion abortion experiences abortion video
amoxicillin amoxicillin amoxicillin
Geri A+    A    A-
Debimetre Performans Ölçütleri & Düz-Hat Gereksinimleri


Soru: Performans ölçütleri dikkate alındığında; son kullanıcılar debimetre uygulama ihtiyaçları ile tutarlı bir performans seviyesi sağlamak için nelere dikkat etmelidirler?

Uskon: Debimetre performansı genellikle debi hassasiyet yüzdesi(okuma), kalibrasyon aralığı, üst aralık sınırı ya da tam skala değeri olarak ifade edilir. Tüm bu parametrelerin çok farklı anlamları olmakla birlikte üreticiler; debimetrenin görüntüsü, performansını ve müşteri ihtiyaçlarını karşılamada çeşitli boyutlar sunarlar. Son kullanıcıların, debimetre üreticilerinin performans doğruluğunu farklı şekillerde ifade edişleri konusunda bilgili olmaları gereklidir. Fakat gerekli performans doğruluğu, tıpkı diğer parametreler gibi, uygulama ihtiyaçlarını sağlayacak nitelikte olmalıdır. Son kullanıcı üretici debimetrelerin doğruluğunu karşılaştırırken, aynı parametreler üzerinden değerlendirme yapmalıdır.

Bahsetmeye değer bir diğer ölçüt ise tekrarlanabilirlik’ tir. Ölçülen değişken performans tutarlılığı, hata tekrarlanabilir olduğu sürece, son kullanıcıyı doğruluğu düzeltme yolunda fırsat verir.

Soru: Debi ölçümünde düz-borulama neden gerekli ve olmazsa olmaz bir uygulama olarak belirtilir? Düz borulama debimetre seçim sürecini nasıl etkiler?

Uskon: Akan bir boru içerisinde sıvı bozukluğu iki şekilde görülür; türbülans ve akış bozgunluğu(distorsiyon). Akış bozgunluğu (distorsiyon), hat üzerindeki vana veya boru ile ilgili olarak; flanş, conta, tıkanıklık gibi girinti ve çıkıntılardan veya kısmen kapalı vanalar sebebiyle oluşur. Bu engeller, debimetrelerin akış katsayılarını etkileyen ve ölçümlerde %50 veya daha fazla hatalı okumaya sebebiyet verir. Türbülans ise, hat ve düzlemlerdeki çeşitli dirsekler sebebiyle oluşur. İlk başta tesisatın tasarımıyla alakalı olduğundan sonradan düzeltilmesi maliyetli ve zor olabilmektedir. Akışbozgunluğu(distorsiyon), çoğu zaman debimetre giriş ve çıkışına yakın bölgelerdeki hata unsurlarını temizleyerek engellenebilmektedir.

Seçilecek debimetre tipini belirlerken, hiç tartışmasız ölçüm okunmak istenen yerde akış ölçümü yapılmalıdır. Eğer bir akış düzgünleştirici veya akış koşullandırıcı kullanılamıyorsa, akış teknolojisi giriş ve çıkış sayımı ile debimetrenin karakteristiğini belirler. Debimetre üreticileri özellikle bu gereksinimler ve uygulama zorlukları karşısında, debimetrenin magnetik, vortex, coriolis, hedef, DP, ultrasonik, değişken-alan, termal kütle veya diğer bir tip olacağını belirler.